Wat is een domeinnaam?

Laatst gewijzigd 13-08-2020

Uitleg wat is een domeinnaam:
Een domeinnaam (of afgekort 'domein') verwijst naar het ip adres van een webserver.
De webserver zal dit vervolgens oppakken, en de bezoekers naar de juiste map toe sturen waar jouw bestanden staan.
Wanneer je een domeinnaam intypt in je browser zal de browser de bestanden laten zien van de webserver.

Elke server heeft zijn eigen ip adres. Omdat deze adressen technisch oorspronkelijk zijn opgebouwd uit getallenreeksen, bijvoorbeeld.: 87.236.99.16. is dit lastig te onthouden, stel je voor dat er geen domeinnamen waren dan moest je altijd ip adressen intypen. Omdat woorden / letters over het algemeen makkelijker te onthouden zijn dan getallen worden de getallen reeksen omgezet naar een (domein)naam.

SLD en TLD
Een domeinnaam begint altijd met een SLD (sub level domein) gevolgd door een TLD (top level domein).
Bij voorbeelddomein.nl is de SLD voorbeelddomein en de TLD .nl.
De SLD mag je altijd zelf verzinnen, verder kan je de bijbehorende TLD ook zelf kiezen.
Uiteraard moet je wel kiezen uit een bestaande TLD (bijvoorbeeld .net / .com / .nl, .shop etc.
Voor meer informatie over een TLD, klik hier.

Wanneer kan ik een domein registreren / toe eigenen?
Je kan de domeinnaam registreren wanneer de domeinnaam nog vrij is.
Wanneer de domeinnaam bezet is kan je deze helaas niet registreren, en zal je een andere combinatie van SLD of TLD moeten kiezen.

De eigenschappen van een domeinnaam:
Een domeinnaam bevat verschillende eigenschappen, namelijk:

• Contactprofielen (houder / admin-c, tech-c)
  • Nameservers (naar welke server de domeinnaam toe gestuurd moet worden).
  • Status (actief, quarantaine, clienthold)
  • Start en verloopdatum

Registry
Alle domeinen worden vastgelegd bij een registry.
Voor meer informatie over wat een registry is, klik hier.

Houder
Bij een domeinnaam is de houder / admin-c altijd de belangrijkste contact profiel.
Zorg er altijd voor dat de houder juist is, wanneer dit niet het geval is kan dat voor ernstige problemen zorgen, zoals het kwijtraken van je domeinnaam.

Quarantaine

Zodra een domeinnaam is verlopen zal deze in quarantaine komen te staan.
Aan het uit quarantaine halen van een domeinnaam zitten extra kosten aan verbonden, die duurder zijn dan de verlengkosten.
Het advies is dan ook om goed na te kijken of de domeinen verlengd worden om de quarantaine periode + extra kosten te voorkomen.