Wat is FPM en hoe werkt het?

Artikel aangemaakt: 07-10-2016 | Artikel gewijzigd: 07-10-2016

PHP FPM (FastCGI Process Manager) is een alternatieve PHP FastCGI implementatie waarmee diverse opties mogelijk worden, waaronder het gepersonaliseerd draaien van de Apache user.

PHP opties niet langer mogelijk in .htaccess bestanden
Het nadeel van FPM is dat het niet langer mogelijk is om php gerelateerde zaken zoals het verhogen van geheugen limieten te regelen binnen .htaccess bestanden. Gelukkig is hier een oplossing voor. Als alternatief kan namelijk worden gewerkt met .ini bestanden welke aangemaakt moeten worden als .user.ini (let op de punt in de bestandsnaam) in de map waar u voorheen het .htaccess bestand zou gebruiken.

Alle php opties welke "PHP_INI_PERDIR" of "PHP_INI_ALL" in de kolom "changeable" op http://php.net hebben kunnen in het bestand worden gebruikt.

.HTACCESS (hoe het was zonder FPM)
php_value memory_limit 256M

.USER.INI (als FPM actief is)
memory_limit = 256M

SATserver opties
Wanneer u gebruik wilt maken van FPM dan moet uw server hier allereerst voor geschikt zijn. Iedere server met PHP 5.6. of hoger kan hiermee worden ingericht.

Het gebruik van .user.ini bestanden moet handmatig worden ingeschakeld onder de tab "Webserver" met de functie "PHP instellingen". Hieronder vind u zowel het inschakelen van .user.ini als de rechten voor de webserver.

FPM Rechten opties

• Draai Apache als www user (de veiligste optie, bestanden zijn enkel schrijfbaar als je deze via FTP toekent)
  • Draai Apache als User, en groeprechten als webserver
  • Draai Apache als www user, en groeprechten als User
  • Draai het geheel als user (de webserver heeft schrijfrechten tot alle bestanden)