Mail begrippen

Laatst gewijzigd 08-12-2020

Inleiding:
Er zijn 3 belangrijke begrippen voor mail, dit zijn de 3 protocollen die ingesteld worden bij het gebruik van een mail applicatie. Deze begrippen zijn: POP3, IMAP en SMTP.  Wanneer je een beveiligde verbinding wilt maken met de mailserver zal hier een certificaat actief op moeten zijn.

POP3:
POP3 is een inkomende mail protocol waarmee je e-mail kan ophalen van een mailserver.
POP3 zorgt ervoor dat de mails van de server gedownload worden en lokaal worden opgeslagen.
Afhankelijk van de instellingen in de mail applicatie kan het zijn dat de mail op de server verwijderd wordt. De e-mail is daarna dus enkel op jouw computer opgeslagen en niet meer op de server. Wijzigingen in deze instellingen kunnen ervoor zorgen dat de mail op de server bewaard blijft. De standaard poort voor een beveiligde POP3 verbinding is 995 en om een onbeveiligde verbinding te maken is dit 110.

IMAP:
IMAP is een inkomende mail protocol voor het synchroniseren van e-mail.
Doordat IMAP de mail synchroniseert kan de mail overal ingezien worden en zit je niet vast aan één apparaat, zoals dit bij POP3 wel is. Ook kan je de mappenstructuur die is opgesteld inzien op andere apparaten, en als je een mail verwijderd zal deze van alle apparaten verwijderd worden. De poort voor een beveiligde verbinding is 993 en voor een onbeveiligde verbinding kan je gebruik maken van 143.

SMTP:
SMTP is het uitgaande mail protocol wat gebruikt wordt om mail te versturen.
SMTP zorgt dat de mail vanuit de mail applicatie verstuurd wordt in plaats van binnen te halen zoals bij POP3 of IMAP. Ook kan SMTP gebruikt worden om mail te versturen vanuit een website.
SMTP kan van poort 587 gebruik maken voor zowel beveiligde als onbeveiligde verbindingen.
Als alternatief kan ook poort 465 gebruikt worden voor beveiligde verbindingen.