Wat is een htaccess bestand?

Een htaccess bestand is een waarmee u onder andere onderstaande zaken kunt doen:

Hoe maak ik een .htaccess bestand?

1. Open het programma kladblok (ook wel notepad genoemd in de Engelse versie van Windows). Dit programma vindt u in uw startmenu onder de link 'Bureau accessoires'.
  2. Plaats de code die u wilt uitvoeren in het bestand.
  3. Sla het bestand op door in het menubalk te klikken op 'Bestand'. Kies hierna voor 'Opslaan als'.
  4. Sla het bestand opmet als type 'Alle bestanden'.
  5. Voer de bestandsnaam  .htaccess in. Let u hier vooral op het feit dat de bestandsnaam leeg is en dat de extensie .htaccess word.
  6. Plaats het bestand middels een FTP programma zoals Filezilla in de root, ook wel hoofdmap genoemd.

Inhoud van het .htaccess bestand en mogelijkheden

U wilt bezoekers van uw website permanent forwarden naar uw website welke in de map Joomla is onder gebracht.

Redirect permanent /index.html http://www.uwdomeinnaam.extensie/joomla/

U wilt de link in de adressenbalk overschrijven met een klant en zoekmachine vriendelijke URL, ook wel "rewriting" genoemd.

Options +FollowSymlinks
RewriteEngine on

Options +FollowSymlinks
RewriteEngine on
RewriteRule ^(.*)backslash.html$ $1.php [NC]

De "RewriteRule" waarde geeft aan dat wanneer uw bezoekers naar een html bestand linken, (bijvoorbeeld www.uwdomeinnaam.nl/index.html)
in de browser direct uitkomen op www.uwdomeinnaam.nl/index.php. U laat het lijken alsof uw bezoekers op een php pagina kijken.

Let op: Uit veiligheids redenen kan het voorkomen dat de voorbeelden niet geheel compleet zijn. Ze gelden dan ook enkel  als voorbeeld. Vervang in laatst genoemde voorbeeld het woord "backslash" door een echte backslash.

Nu is dit een simpel voorbeeld, maar u zou met deze functionaliteit klantvriendelijke links kunnen maken. U bekijkt dit artikel bijvoorbeeld op de link: http://help.internettoday.nl/scripts-en-software/begrippen/wat-is-een-htacess-bestand.html

Eigenlijk is dit bijvoorbeeld http://help.internettoday.nl/artikelen.php?actie=view&artikelnummer=1

Nu is de laatst genoemde link niet geheel klantvriendelijk, vandaar dat men vaak dit met een .htaccess bestand gemakkelijker klant en zoekmachine vriendelijker maakt.
http://help.internettoday.nl/scripts-en-software/begrippen/wat-is-een-htaccess-bestand.html