Hoe stel ik een crontab in?

Artikel aangemaakt: 10-11-2010 | Artikel gewijzigd: 06-11-2012

Voor het gebruik van onderstaande handleiding dient u ingelogd te zijn op SATserver.nl

Met een crontab kunt  u een los script periodiek laten uitvoeren. U kunt deze functie terug vinden onder het tabblad 'Geavanceerd'.

• Naam: om de cron te kunnen herkennen in het overzicht kunt u hier de naam opgeven.
  • URL: vul hier het pad naar de lokatie van het script in.
  • Gebruikersnaam: wanneer een script op een beveiligde locatie staat kunt u hier een gebruikersnaam aangeven.
  • Wachtwoord: wanneer een script op een beveiligde locatie staat kunt u hier een wachtwoord aangeven.
Belangrijk: Er bestaan maximale uitvoertijden om te voorkomen dat slecht geschreven scripten de server negatief kunnen beinvloeden.
  • De minuten '*/5' en '*/10' hebben een maximale uitvoertijd van 20 seconden.
  • De uren 04:00, 05:00, 06:00 met vaste minuten tijden hebben een uitvoertijd van 720 seconden.
  • De resterende combinaties hebben een maximale uitvoertijd van 240 seconden.

• Minuut: Met deze instelling kunt u aangeven dat het script om 18 uur en X minuten draait.
  • Uur: Met deze instelling kunt u aangeven dat het script om X uur draait.
  • Dag van de maand:  Stel de dag in waarop het script moet draaien.
  • Maand: Stel de maand in waarop het script moet draaien.
  • Dag van de week: Stel de dag van de week in waarop het script moet draaien.
  • Aan/Uit: Hiermee kunt u de cron uitschakelen of inschakelen.

Let op:
Het instellen van de dag van de maand en dag van de week houd in dat het script wordt uitgevoerd op alle gemelde dagen en niet alleen in combinatie van de twee.

Het instellen van de eerste dag van de maand en op een zondag houd in dat het script elke zondag en op de eerste dag van de maand wordt uitgevoerd en niet alleen elke eerste dag van de maand welke op een zondag valt!

Voorbeelden
U wilt een script elke dag om 18:15 draaien.

• Minuut: 15
  • Uur: 18
  • Dag van de maand: *
  • Maand: *
  • Dag van de week: *
  • Aan: "aan"

U wilt een script elke zondag om 18:15 draaien.
  • Minuut: 15
  • Uur: 18
  • Dag van de maand: *
  • Maand: *
  • Dag van de week: Zondag
  • Aan: "aan"

U wilt een script elke eerste dag van de maand om 18:15 draaien.
  • Minuut: 15
  • Uur: 18
  • Dag van de maand: 1
  • Maand: *
  • Dag van de week: *
  • Aan: "aan"
U wilt een script elke eerste dag van de maand augustus om 18:15 draaien.
  • Minuut: 15
  • Uur: 18
  • Dag van de maand: 1
  • Maand: Augustus
  • Dag van de week: *
  • Aan: "aan"