Het is met Wordpress 3.x mogelijk om een multi domein installatie te configureren. De multi domein installatie bespaard een hoop tijd voor resellers die meerdere installaties hebben. Met een multi domain installatie werkt u vanuit 1 controlepaneel voor alle websites en hoeft u slechts 1x een update te installeren voor alle websites.

Deze handleiding is te gebruiken op eigen risico en is enkel geschikt voor de vergevorderde Wordpress gebruiker

Multi site mode

1. Installeer Wordpress 3.x alsof het een normale installatie betreft.
  2. Voeg define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true); toe bovenaan het bestand wp-config.php bestand in de root van uw installatie.
  3. Log in op het admin controlepaneel en ga naar tools/network menu.
  4. Wanneer op deze pagina wordt gevraagd om extensies uit te schakelen dient u dit voordat u verder gaat te doen. Maak een subdomein aan op de pagina voor iedere domeinnaam die u toe wilt voegen Dit is slechts een tijdelijke benaming. Later wordt deze aangepast in de database.
  5. Maak een notitie van de zaken die verandert moeten worden in wp-config.php en het .htaccess bestand en volg deze op.
  6. De website is nu ingesteld op multi site mode.
Een nieuw domein toevoegen
  1. Login op het admin controlepaneel van Wordpress en ga naar super admin/sites.
  2. Maak een nieuwe site aan - het adres mag alles zijn zolang het maar uniek is en iets waaraan u het domein aan herkent wanneer we straks in de database het adres moeten zoeken.
  3. Controleer of het domein naar de server wijst, wanneer dit niet het geval is dient u eerst het domein aan te maken als alias van het domein waarop uw installatie is ingesteld. Ga pas verder wanneer het domein op SATserver is aangemaakt.
  4. Open de MySQL database van de installatie en voeg een nieuwe regel toe aan de tabel wp_site_table.
    1. Site_id: is een uniek id wat automatisch wordt gegenereerd. Noteer dit nummer.
    2. Domain: moet het nieuwe domein bevatten zoals we zojuist hebben aangemaakt bij superadmin/site.
    3. Path: /
  5. Wijzig de regel in wp_blogs die gelijk is aan de nieuwe site en maak een noteer het blog_id.
    1. Wijzig het Site_id naar het site_id zoals we deze in stap 4 hebben aangemaakt.
    2. Wijzig het domein naar de nieuwe domeinnaam.
  6. Open wp_[blog_id]_options tabel.
    1. Wijzig de siteurl naar de url van de nieuwe domeinnaam.
    2. Wijzig home naar de url van de nieuwe domeinnaam.
    3. Wijzig fileupload_url naar de url van de nieuwe domeinnaam.
Uw Wordpress Multi Domain installatie is nu klaar voor gebruik. Log in op het admin controlepaneel om de opties voor het nieuwe domein in te stellen. Wanneer alle opties gelijk moeten zijn aan de eerste installatie dan kun je de records in wp_sitemeta die onder de zelfde site_id staan vermeldt kopieren en het site_id aanpassen naar de nieuwe site.